Pagina's

donderdag, april 07, 2011

Theatrale StadsWandeling: Het Maeterlinck Mysterie

 


Op 11 januari 1895 ontmoet Maurice Maeterlinck de liefde van zijn leven in een literair salon te Brussel. Georgette Leblanc heeft haar werk in de Opera van Parijs opgegeven om op te treden in de Munstschouwburg, in de hoop zo de schrijver te kunnen ontmoeten die ze adoreert. Die avond zet ze alles op alles om hem, uitgedost als Cleopatra, te veroveren... en maken ze een afspraak voor een rendez-vous, in Gent. 

Georgette arriveert met de trein, die dan nog vlakbij de woning van Maurice passeert, aan de Frère Orbanlaan. Ze stapt af in het Zuidstation, want Sint-Pieters bestaat nog niet. Maurice wacht haar op, neemt haar mee naar het begijnhof, naar het Duivelsteen en de Sint-Baafs, naar het Gravensteen... en uiteindelijk ook naar zijn bed. 
 
 
 
 
Gedurende deze Theatrale StadsWandeling maken we vanop de eerste rij mee hoe Maurice Maeterlinck voor Georgette de gedichten leest die hij al heeft geschreven of nog zal schrijven. Het wordt ook duidelijk waarom zijn meesterwerk Pelléas et Mélisande eigenlijk een stuk is over Gentse legenden, waarin Gerard de Duivel en het Duivelsteen een centrale rol spelen. En uiteraard staan we even stil bij het liefdes- en levensverhaal van de actrice en de Nobelprijswinnaar Literatuur 1911, die haar uiteindelijk in de steek zou laten voor een veel jongere actreuse.

 
 

We kunnen dat alles perfect doen, omdat auteur Patrick Bernauw en acteur Anton Cogen er nu eenmaal voor gezorgd hebben dat ook de geest van Georgette Leblanc wel heel letterlijk onder ons vertoeft... Zowel Bernauw als Cogen zijn Maeterlinck-fanaten en speelden al sinds het prille begin van hun samenwerking, twintig jaar geleden, met het idee ooit "iets" te doen met Maeterlinck. De Gentse Feesten 2011 en de honderdste verjaardag van zijn Nobelprijs Literatuur leken hiervoor een uitstekend uitgangspunt. 

 

Deze zowel ludieke als poëtische stadswandeling waarop u alleen het onverwachte mag verwachten, wordt dagelijks georganiseerd op de Gentse Feesten, van 16 tot en met 24 juli.

U gaat van start om 14.30 uur stipt, op het Woodrow Wilson Plein (voor het Administratief Centrum / bij de Stedelijke Bibliotheek) aan het Zuid. Daar treedt u op geheel magisch-realistisch verantwoorde wijze in de voetsporen van Monsieur Maurice en de mooie Georgette, en volgt u ze door een andere en toch zeer herkenbare wereld, waarin feeërieke fantasieën tot leven komen, en met ludieke intermezzi. Eindigen doen we volstrekt cultureel correct, artistiek hoogstaand en dramatisch verantwoord bij het Groot Kanon, ook bekend als de Dulle Griet.

Kostprijs van al dit fraais: 13 € per persoon.

 


Uitbureau GentLocatie:
Afspraak aan Woodrow Wilson Plein - 9000 Gent
Alle dagen van 16 tot 24 juli.
Basisprijs 13 euro.
Reservaties:  
Uitbureau Gent - Het Maeterlinck Mysterie
vzw Uitbureau Gent

Kammerstraat 19
9000 Gent
Tel.: 09/233 77 88 (tussen 10u00 en 12u30, en van 13u30 tot 18u00)
Fax: 09/233 66 01
E-mail: tickets@uitbureau.be
Er worden echter geen reservaties verwerkt via mail, gelieve dus geen ticketbestellingen door te mailen.

Geen opmerkingen: