Pagina's

woensdag, mei 03, 2006

MACHAR VAN GEYT

MACHAR VAN GEYT (Gent, 12 december 1947), schreef op 21-jarige leeftijd in 1968 de eenakter Teatraal. In 1979 maakte hij zijn debuut als acteur in Groenten uit Balen van Walter Vanden Broeck. Dat zelfde jaar trad hij tijdens de Gentse Feesten op in het Gents Amusementstheater, waar hij als speler tot in 1984 actief zou blijken. Hij schreef diverse monologen, waaronder drie voor het eerste solospektakel van Frank Van Laecke. Verder een tweespraak en een volavondstuk rond de problematiek van het beslag op loon, ingevolge het niet nakomen van verplichtingen rond het aflossen van leninglast. In 1985 behaalde hij de tweede prijs tijdens de door Anjer-producties ingerichte wedstrjd voor eenakters, met zijn werk Wachten op Julien rond de vereenzaming in bejaardentehuizen.

Hij gaf in 1988 zijn eerste bundel Kim uit, een verzameling van cursiefjes, monologen en een tweespraak. De bundel werd gevolgd door Prikken (1993), Kruimeldief (1994), Vijftig (1997), Krekels in het struikgewas (2001) en Zondagskriebels (2002), die stuk voor stuk selecties uit zijn columns en cursiefjes bundelden.

Betrokkene was ook actief als columnist bij de regionale zender Radio Roeland, waar hij tevens aantrad als presentator van liedjesprogramma’s, waaronder een reeks rond het Franse chanson.
Samen met poppenkoning Jean-Pierre Maeren schreef hij de poppentheaterproducties 150 joar Gentsche Fieste om ter mieste veur zott’ en blije gieste en Keunink Albeer is malcontent van Gent. Hij tekende verder voor diverse liedjesteksten op de respectievelijk in 1998 en 1999 verschenen cd’s met Gentse liedjes Toernee General en Weere nen Toernee General.

Hij schreef inmiddels meer dan 800 cursiefjes en columns voor de radio en diverse bladen, de laatste tijd in concreto in de bladen De Zondag en De Gentenaar. In 2003 maakte hij de cd Tussen kwast en Damast, waarop hij zelf 21 van zijn beste cursiefjes insprak.

Machar Van Geyt is auteur en verteller van de Gentse vertelprogramma’s Timiede Totses en Malheurkes en malchance. Hij zetelt van bij de oprichting in de jury van de Michel Casteelswedstrijd voor cursiefjes die door de stad Gent jaarlijks wordt ingericht met het doel het cursiefgenre als letterkundig fenomeen te promoten.
Momenteel werkt hij aan een Gents blijspel dat Ge moet kiezen, Pavarotti heet en het politieke bedrijf satirisch behandelt.
Op de Gentse Feesten van 2006 bracht Anton Cogen met groot succes zijn monoloog FRISCO.

Geen opmerkingen: